Η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου πλησιάζει και έχουμε ακόμη μια "δικαιολογία" για τραπέζι με οικογένεια και φίλους.

Σύμφωνα με το έθιμο, τη μέρα αυτή τρώμε παραδοσιακά μπακαλιάρο με σκορδαλιά, μιας και ο "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" είναι η μόνη μέρα μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι. Ο μπακαλιάρος επιλέχθηκε και κατοχυρώθηκε περίπου το 15ο αιώνα ως η πιο εύκολη επιλογή για όλη την επικράτεια, διότι τα νησιά είχαν πρόσβαση στα φρέσκα ψάρια ενώ η ηπειρωτική Ελλάδα όχι. Ακόμη, ο παστός βακαλάος ήταν η πιο φθηνή και νόστιμη λύση διότι μπορούσαν να το προμηθευτούν ακόμη και από το παντοπωλείο της γειτονιάς μιας και ψυγεία δεν υπήρχαν. 


Με τι θα συνδυάσουμε όμως αυτό το τόσο νόστιμο φαγητό;

1. Κρασί

Η πρώτη επιλογή και πάντοτε ευκολότερη διότι καλύπτει τους περισσότερους είναι το κρασί. Με το μπακαλιάρο σκορδαλιά μπορούμε να συνδυάσουμε ένα Ασύρτικο , είτε Σαντορίνης είτε όχι, καθώς και μία Ρομπόλα ή ακόμη και έναν αφρώδη οίνο. Η οξύτητα των συγκεκριμένων θα έρθει σε απόλυτη ισορροπία με τη λιπαρότητα του τηγανητού ψαριού και την ένταση της σκορδαλιάς.

Μπορείτε να δοκιμάσετε: Γαία ΘαλασσίτηςΟλύμπια Γη ΑσύρτικοSan Gerasimo Ρομπόλα,  Τσέλεπου Villa Amalia Brut


2. Ούζο

Το ούζο είναι το παραδοσιακό ελληνικό ποτό του καλοκαιριού, το οποίο συνοδεύει άψογα το ψαράκι. Οπότε μιας και το καλοκαίρι πλησιάζει γιατί να μην προτιμήσετε ένα ουζάκι για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου;

Απολαύστε: Ούζο Βαρβαγιάννη ΠράσινοΟύζο Απαλαρίνα ΠαραδοσιακόΟύζο Γιαννατσή Ρετρό 40%


 3. Τσίπουρο

Το τσίπουρο είναι το ελληνικό ποτό για κάθε περίσταση. Είτε το πίνετε με γλυκάνισο είτε χωρίς οι προτάσεις πολλές και κάθε μία θα απογειώσει το τραπέζι σας. 

Μπορείτε να δοκιμάσετε: Τσίπουρο Τσιλιλή Με ΓλυκάνισοΤσιλιλή Αγιονέρι ΤσίπουροΚατώγι Αβέρωφ Τσίπουρο


4. Μπύρα

Μια εναλλακτική πρόταση για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου είναι μια παγωμένη μπύρα pilsner ή lager. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι το καλό κουρκούτι έχει μέσα μπύρα.

Οι προτάσεις μας: Dathenes LagerDab Original,  Peroni Nastro Azzurro Jever Pilsner